Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι...

Συγγραφέας: Μαντά Λένα
Εκδοτικός οίκος: Ψυχογιός
Ετος Εκδοσης: 2007
Σελίδες: 594

Περιγραφή:
"…Η ζωή είναι σαν το ποτάμι που κυλάει αυτή τη στιγμή μπροστά μας. Εύκολα σε παρασύρει και σε τραβάει όπου εκείνο πηγαίνει. Όπως ένα ποτάμι δε γυρίζει πίσω, έτσι κι εσείς, αν σας παρασύρει, δε θα μπορέσετε να γυρίσετε… να προσέχετε πάντα το ποτάμι… .Μη σας παρασύρει…" Η Μελλισάνθη, η Ιουλία, η Ασπασία, η Πολυξένη και η Μαγδαληνή μεγαλώνουν με τη μητέρα τους σ' ένα χωριό στον Όλυμπο, δίπλα σ' ένα ποτάμι. Αυτό που επιθυμούν και οι πέντε είναι να γνωρίσουν τη ζωή μακριά από το πατρικό τους. Και θα το καταφέρουν! Η μοίρα θα τις στείλει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, κάνοντας το όνειρο πραγματικότητα. Μόνο που καμιά φορά, τα όνειρα γίνονται εφιάλτες που στοιχειώνουν και κυνηγούν... Πέντε γυναίκες, πέντε ζωές συγκλονιστικές, γεμάτες έρωτα και ανατροπές, ενώ το σπίτι δίπλα στο ποτάμι περιμένει υπομονετικά αυτό που ξέρει ότι θα συμβεί….


Απόσπασμα:
"Ναι, μάνα. Για μένα ετούτο το χωριό είναι...πώς να στο πω...αυτό το βουνό πάνω από τα κεφάλια μας με πλακώνει... μου κόβει την αναπνοή"

"Παλιά έλεγαν πως σ' αυτό κατοικούσαν θεοί..."


"Το ξέρω! Αλλά οι Θεοί ήταν έξυπνοι. Έπιασαν την κορυφή και άφησαν τους θνητούς χαντακωμένους κάτω, δίχως να μπορούν να κάνουν όνειρα. Βλέπω τη θάλασσα πιο πέρα και λαχταρώ να μπω σ' ένα καράβι και να γνωρίσω όλο τον κόσμο".


"Σου εύχομαι να το καταφέρεις, αλλά να θυμάσαι πως σε τούτη τη γωνιά της γης, τη σφηνωμένη στα βράχια του Ολύμπου, θα είναι πάντα το σπίτι σου...δίπλα στο ποτάμι...κι εδώ θα βρίσκεις πάντα ένα λιμάνι. Μόνο εδώ θα ανταμώσεις την αλήθεια της ζωής σου, γιατί εδώ είναι οι ρίζες σου, Μελισσάνθη, κι αυτό δεν αλλάζει με τίποτα".

3 σχόλια:

Angel είπε...

Αραγε τι να ειναι αυτο που περιμενει το σπιτι οτι θα συμβεί? Να επιστρεψουν παλι και οι πεντε γυναικες και να ξαναβρουν ολες μαζι την χαμενη οικογενειακη θαλπωρη?

Eutuxia είπε...

Αναμφίβολα η περίληψη του βιβλίου σε κάνει να θες να το διαβάσεις.Ελπίζω να μην στέκεται μόνο σε πρόσωπα και καταστάσεις αλλά να μιλά γενικότερα για τη ζωή που όπως λέει κυλάει σαν το ποτάμι...

arti είπε...

Γενικά μιλάει για τη ζωή 5 γυναικών, οι οποίες αποφάσισαν να αφήσουν το χωριό τους και να πσάξουν αλλού την τύχη τους. Αναφέρεται σε ιστοριές παρμένες από την πραγματικότητα και είναι όλες συγκλονιστικές και αυγκινητικές...