Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Το άρωμα

Συγγραφέας: Πάτρικ Ζίσκιντ
Ετος Εκδοσης: 1986
Σελίδες: 253

Περιγραφή:
Για τον Ζαν-Μπατίστ Γκρενούιγ, τον σκοτεινό ήρωα, μαθαίνουμε μόνο πως γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1738 στο Παρίσι, ανάμεσα στα σκουπίδια της αγοράς με δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτός που τρομάζει τους πάντες με την παντελή έλλειψη κάθε μυρωδιάς έχει την πιο ευαίσθητη μύτη του κόσμου. Καταγράφει στην ατελείωτη τράπεζα της μνήμης του όλες τις μυρωδιές που συναντά στο δρόμο του, και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να ανακαλέσει κάθε στιγμή εκείνη που θα διαλέξει. Η μακριά πορεία του στο βασίλειο των οσμών θα τον οδηγήσει από το εργαστήριο του αρωματοποιού στη θέση του ημίθεου που παρασύρει τα πλήθη με μοναδικό όπλο το ύψιστο και συγκλονιστικότερο άρωμα που υπάρχει. Αυτό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Κριτικές:
Ένα τρομακτικό παραμύθι; - Ένα φιλοσοφικό θρίλερ; - Μια ερωτική φαντασία;
Πρόκειται για ένα φιλοσοφικό θρίλερ, με σκόρπια στοιχεία παραμυθιού, διάχυτο από ερωτική και συγχρόνως παρανοϊκή φαντασία. Σκιαγραφεί το πλήθος των μυρωδιών και το ρόλο που παίζουν στη ζωή του ανθρώπου και παρασέρνει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι μεθυστικό, γεμάτο από αρώματα.
Μέσα από το «Άρωμα» ο αναγνώστης μεταφέρεται στο γοητευτικό αλλά και ρυπαρό Παρίσι του 17ου αιώνα και από τις λεπτομερείς περιγραφές, μαθαίνει γοητευτικές λεπτομέρειες για την ιστορία της αρωματοποιίας καθώς και την διαδικασία παρασκευής των αρωμάτων.

Το μεθυστικό στα όρια της παραίσθησης μυθιστόρημα αποτέλεσε αντικείμενο του πόθου μεγάλων σκηνοθετών που εκδήλωσαν την επιθυμία να το μεταφέρουν στην οθόνη. Έτσι το 2006 μεταφέρθηκε στην οθόνη η ταινία
"Perfume: The Story of a Murderer" από τον Τομ Τίκβερ.
Δείτε το trailer της ταινίας:

1 σχόλιο:

Eutuxia είπε...

thelei megalh suzhthsh to kata poso oi tainies pou vasizontai se ena vivlio telika proseggizoun thn istoria me swsto tropo kai sumfwna me ta plaisia tou vivliou.nomizw pws to "Arwma" einai ena swsto paradeigma opou kai vivlio kai tainia parousiazoun thn istoria opws prepei.